Gaja Dagromis Barolo 2019
Dagromis Barolo
Dagromis Barolo har fått sitt namn från familjen Gromis och är ett uttryck för två stora terroirer i Barolo - Serralunga och La Morra - som producerar ett fängslande kraftfullt vin. Nebbiolo-druvor från varje enskild vingård jäser och åldras i 12 månader helt separat innan de blandas och lagras i ytterligare 18 månader på ek. Dagromis Barolo har en djup doft av viol, cederträ och kryddnejlika. Efter att ha tillbringat en stund i glaset kommer bergamott, torkade körsbär, nougat, hallon och en blommig karaktär fram. Smaken är frisk och saftig, med toner av vilda bär, granatäpple och jordgubbar. Serralunga-inflytandet leder till en mild jordnära finish, perfekt balanserad av de polerade, silkeslena La Morra-tanninerna.
Komplex, kryddig smak med toner av torkade körsbär, nougat, hallon, bergamott, jordgubbar, pinjenötter och blodapelsin. Servera vid cirka 18°C till mörka kötträtter. 600 flaskor Gaja Dagromis Barolo 2019 (art.nr 91314) släpps den 12 april i Systembolagets tillfälliga sortiment och finns att beställa online under en begränsad tid.
GAJA
Angelo Gaja är utan tvekan Italiens mest kända och dynamiska vinpersonlighet. Hans viner har nått större framgångar och fått fler utmärkelser än någon annan italiensk vingård. Gaja har spelat en ledande roll i moderniseringen av Piemonte genom införandet av allt från temperaturkontrollerade rostfria ståltankar, kortare macerationer och jäsningar, och mindre franska barriquer, som till en början möttes av stor skepsis.
De stora och viktigaste förändringarna skedde i vingårdarna. Angelo började plantera med högre densitet, introducerade "grön skörd", skördade något senare, allt för att producera bättre och mer koncentrerad frukt. Bättre frukt innebar också mer tanniner, vilket i sin tur krävde mer syre under vinifieringen. Valet av fatstorlek handlar mer om att tämja Nebbiolo-druvans naturligt sega tanniner än om att smaksätta vinet med ek. Vinerna lagras endast på franska fat de första tolv månaderna, andelen ny ek är begränsad till runt 20%, därefter avslutas vinet på större neutrala ekfat i minst ytterligare tolv månader.