De Nit Rosé
De Nit görs på samma sätt som en Blanc de Blanc men med 6% Monastrell, vilket skapar vinets nästan Provence-lika färg och lite extra komplexitet. Doseringen är låg, runt 4-5g/L, som alltid är fallet med Raventós viner. Detta gör att frukten kan visa sin sanna karaktär. Raventós viner tenderar att ha en viss "sälta" i eftersmaken, vilket också stämmer med De Nit. Termen "salt" kommer från jorden, som är en miljon år gammal havsbotten, och med hjälp av äldre vinstockar med utbredda rotsystem fångas just denna ton, vilket gör Raventós-vinerna lite mer unika.
Smaken är frisk med en levande syra som håller länge, bubblorna är små och många. Moussen är rund och krämig. Doften är stor med toner av jordgubbar, blodgrapefrukt, persika, kex, mandel och nougat. Smaken är frisk, med bärtoner som jordgubbar, röda vinbär och hallon balanserade med blodgrapefrukt, rabarber och citron. På djupet finns det kex, mandel och nougat som i eftersmaken får sällskap av den klassiska salta noten. Ett långvarigt vin både i munnen och för den som vill lägga ner några flaskor.
Passar bra med: Detta är en mousserande rosé som fungerar bra som aperitif men som också passar till sommarsallader, fisk och kycklingrätter.
3600 flaskor Raventós i Blanc De Nit 2022 (90298) släpps i Systembolagets tillfälliga sortiment den 19 juni och finns i utvalda butiker och för onlinebeställning under en begränsad tid.
Om Raventós i Blanc
Joseph Ravenós Fatjo experimenterade 1872 med att göra mousserande viner i Sant Sadurní d'Anoia (Penedès), vilket lade grunden till det vi idag starkt förknippar med mousserande viner och Spanien, nämligen Cava. Det är därför inte utan anledning som Pepe Raventós, nuvarande ägare och släkting till Joseph, står för världens bästa mousserande vin från Spanien. Från 2012 togs beslutet att lämna DO Cava då de ville ha ett friare förhållningssätt till vinframställning och inte förknippas med vad DO Cava har blivit idag, de vill göra det bättre.
Idag klassas Raventós i Blancs viner som "Wine of Spain" men de görs på exakt samma ställen som tidigare, Sant Sadurní d'Anoia, och fokus på kvalitet har aldrig varit högre än under Pepe Raventós ledning. Med erfarenhet som sträcker sig så långt tillbaka som 1497 när Raventós i Blanc grundades och 21 generationer senare, har de lärt sig att arbeta effektivt i vingårdarna med respekt för traditionella produktionsmetoder och biosynergier. Det innebär att gården drivs ekologiskt med anpassningar till vingård, jordmån, klimat och vinstockar.